juni 18, 2024

Hendrick woon blog

Blogs wonen

Hoe onderhoud je je houten meubels?

Het onderhouden van je houten meubels is cruciaal als je wilt dat je meubels lang meegaan. Het is natuurlijk zonde als die mooie houten tafel na een paar jaar al beschadigd of vies is. Alleen hoe onderhoud je dan goed je meubels? En bij welk houtsoort moet je wat doen? Dat leg ik uit in dit artikel aan de hand van verschillende houtsoorten. 

Houten meubels met olielaag

Houten meubels met een olielaag zullen minder snel vocht opnemen waardoor de kans op vlekken en kringen kleiner is. Om houten meubels met een olielaag langdurig mee te laten gaan is het verstandig om het drie keer per jaar te behandelen met Greenfix. 

Houten meubels met waslaag

Met een waslaag zorg je ervoor dat het hout een natuurlijke uitstraling krijgt. Het zorgt ervoor dat er geen vocht kan indringen in het hout. Wel is het gevoelig voor kringen van glazen en kopjes. Door de tafel schoon te maken met een droge doek zorg je ervoor dat je niet de bovenste waslaag eraf haalt. Het verstandig om paar keer per jaar een nieuwe waslaag aan te brengen waardoor het hout goed verzorgd blijft. 

Onbehandeld hout

Onbehandeld hout heeft geen beschermlaag zoals olie of was. Dat betekent dat het hout ook redelijk snel kan beschadigen. Om dit tegen te gaan moet je het hout voeden en vetvrij houden. Daarom is het verstandig om vier tot zes keer per jaar het hout te wassen met onderhoudsmiddel Teakfix of Woodclean. 

Verder is het voordeel van onbehandeld hout dat je makkelijk vlekken kan verwijderen door deze weg te schuren. 

Houten meubels met laklaag

Hout met een laklaag zijn over het algemeen goed beschermt tegen kringen en vlekken. Het hout is door de laklaag makkelijk schoon te maken met vochtige doek. Het is daarbij wel verstandig om geen schoonmaakmiddelen en chemicaliën te gebruiken ter behoud van je tafel.  

Het is verstandig om het hout twee tot drie keer per jaar te behandelen met een meubelolie set. Dit zorgt ervoor dat eventuele krasjes in de tafel gecamoufleerd worden en dat het hout langer meegaat. 

Het onderhouden van je hout is dus eigenlijk niet een hele grote klus, maar toch belangrijk om de kwaliteit te behouden. Kijk op Wind Hout voor advies over verschillende houtsoorten voor zowel binnen als buiten.