juni 21, 2024

Hendrick woon blog

Blogs wonen

Overzicht van alle soorten garagedeuren

Garagedeuren zijn er in vele uitvoeringen, waardoor het je soms kan duizelen door alle keuzes. Maar in de basis is het aantal deuren terug te brengen naar de volgende soorten garagedeuren:

  • Kanteldeuren
  • Sectionale garagedeuren
  • Openslaande garagedeuren
  • Roldeuren

Hieronder vertellen we je over de kenmerken per soort garagedeur zodat je straks de deur kunt uitkiezen die het beste bij je past.

Kanteldeuren

Kanteldeuren zijn van oudsher de meest toegepaste garagedeuren. Deze soort garagedeur bestaat uit één geheel. Tijdens het openen kantelt het gehele deurblad naar buiten toe. Het is daarom belangrijk dat de kanteldeur voldoende ruimte heeft om open te kunnen gaan. 

Wanneer je gewend bent om de auto vlak voor de garage te parkeren is een kanteldeur daarom niet de beste keuze. Je kunt je auto immers onbedoeld beschadigen.

Kanteldeuren zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar. Zo heb je bijvoorbeeld keuze om het deurblad geïsoleerd of ongeïsoleerd te bestellen. Ook zijn er vele mogelijkheden qua kleurstellingen.

Een kanteldeur is een budgetvriendelijke garagedeur en is daardoor een prima oplossing als je niet veel geld aan een garagedeur wilt uitgeven, Maar wel een degelijke deur wilt hebben.

Sectionale garagedeuren

Sectionale garagedeuren worden steeds vaker toegepast als vervangende deur als een kanteldeur zijn beste tijd heeft gehad. En dat is niet zonder reden. Een sectionale garagedeur is namelijk standaard elektrisch bedienbaar, goed geïsoleerd en in vele kleurstellingen en patronen leverbaar.

Bovendien kantelen de deurpanelen tijdens het openen niet naar buiten toe. Daardoor kun je de oprit volledig gebruiken. Sectionale garagedeuren zijn bovendien ook als zijdelingse variant verkrijgbaar. 

Dat betekent dat de deurbladen niet verticaal, maar horizontaal worden geopend. Ideaal als je even snel iets uit de garage wilt pakken. Je hoeft immers niet de hele garagedeur te openen om de garage in en uit te kunnen gaan.

Openslaande garagedeuren

Een openslaande garagedeur is de meest stijlvolle garagedeur die je kunt kopen. Een openslaande garagedeur bestaat uit twee deurhelften. Je kunt de deurdelen onafhankelijk van elkaar openen en sluiten. 

Met een openslaande garagedeur creëer je als het ware een tweede voordeur. Het is dan ook de ideale oplossing als je de garage niet (meer) als parkeerplaats gebruikt, maar bijvoorbeeld als opslagplaats of als hobbyruimte.

Openslaande garagedeuren zijn in vele uitvoeringen verkrijgbaar. En ook qua materiaal heb je vele keuzes. Zo kun je een openslaande garagedeur van aluminium of van hout kiezen. En de deuren kunnen bovendien ook in verschillende vormen worden geleverd. Bijvoorbeeld met een ronde vorm aan de bovenkant van de deur.

Goed om te weten: openslaande garagedeuren zijn de meest dure deuren die verkrijgbaar zijn. Met name de houten variant kost al snel duizenden euro’s. Wanneer je budget onder de € 3.000,- ligt, is het dus eigenlijk niet de moeite waard om je te verdiepen in openslaande garagedeuren.

Roldeuren

Een garage roldeur heeft veel overeenkomsten met de roldeuren die je in opslagboxen ziet. Alleen zijn garage roldeuren beter geïsoleerd en een stuk sterker. Dus je hoeft je geen zorgen te maken dat een inbreker de deur eenvoudig kan openbreken.

Het voordeel van roldeuren is dat ze nauwelijks ruimte innemen. De opbergbox waarin de smalle deurpanelen worden opgerold bevindt zich namelijk boven de opening van de garage.

Een roldeur is een ideale garagedeur als je de oprit maximaal wilt gebruiken of als je bijvoorbeeld in de stad woont en je geen oprit hebt.

Verder oriënteren?Tot zover ons overzicht van de verschillende soorten garagedeuren. Wil je meer weten over een specifieke soort garagedeur? Kijk dan eens op: garagedeurspecialist.nl/garagedeur-kopen/.