www.vlaggenmasten.nl: In Nederland zie je het regelmatig: vlaggen die uithangen. Mensen hangen de vlag uit als er een feestdag is, als iemand jarig is, of als een van de kinderen geslaagd is voor de middelbare school of vervolgonderwijs. Bij ons hing de vlag eigenlijk nooit uit als kind, en ik heb dat in mijn eigen huis eigenlijk ook nooit gedaan. Tot Koningsdag dit jaar. Mijn zoon was ineens geïnteresseerd in de Nederlandse vlag en waar die precies voor staat. Ik heb me er dus maar eens verder in verdiept, en dat is best interessant. Als jij ook niet weet hoe het nou zit met de vlag, lees vooral verder!
Hoe het Nederlandse vlaggenprotocol werkt
In Nederland mag je eigenlijk altijd de vlag uithangen. Als je een persoonlijke gebeurtenis in je familie hebt, zoals het behalen van een diploma, is het gebruikelijk om de vlag uit te hangen. Voor overheidsgebouwen is er een vast protocol. De vlag moet bij overheidsgebouwen uithangen op 31 januari, voor de verjaardag van prinsen en oud-koningin Beatrix. Op 27 april ook, voor Koningsdag. Op 4 mei hangt de vlag halfstok van 18.00 tot zonsondergang rond 21.00. Overheidsgebouwen hebben daar een speciale vlaggenmast voor, waarin ze de vlag goed hoog en zichtbaar kunnen ophijsen.
Nog meer data waarop de vlag uit moet
Er zijn best veel data waarop de vlag uit moet in Nederland. Bevrijdingsdag is 5 mei, dan hangt die uit. Op de verjaardag van Koningin Máxima op 17 mei ook. De laatste zaterdag van juni is Veteranendag. Ook op 15 augustus hangt de vlag uit, om stil te staan bij het einde van de tweede wereldoorlog. In Den Haag hangt de vlag ook uit op de 3e dinsdag van september voor de opening van de Staten-Generaal. Ten slotte op 7 december voor de verjaardag van de Prinses van Oranje en op 15 december voor Koninkrijksdag.
Meer verhalen
Dakdekkers Nijkerk: Experts in Bitumen Dakbedekking
Voor- en nadelen van het gebruik van betontegels
Het gemak van een Quooker installeren: Ontdek de voordelen van Vangasnaarinductie.nl