juni 21, 2024

Hendrick woon blog

Blogs wonen

steenstrips

Wanneer maak je gebruik van acrylaatkit?

Als we het hebben over kit, dan hebben we het in de meeste gevallen over acrylaatkit of over siliconenkit. Dit zijn verschillende soorten kit en het is goed om de verschillen eens helder te maken. En dat is precies wat we hier doen. Het is duidelijk dat acrylaatkit in elk geval andere kenmerken heeft dan siliconenkit. Je zou kunnen zeggen dat siliconenkit iets sterker en wat breder toepasbaar is afgezet tegen acrylaatkit. Aan de andere kant heeft het gebruik van kit ook weer een aantal voordelen. 

Wat is acrylaatkit nou eigenlijk precies?

Laten we eerst kijken naar wat acrylaatkit dan precies is. Het is goed om te weten dat acrylaatkitten gebaseerd zijn op acrylpolymeren en dat ze bekend zijn onder meer dan één naam. Zo wordt het ook wel eens decorateur breeuw middel, schilders breeuwmiddel of decorateurs acryl genoemd. Acrylaatkit wordt in de meeste gevallen toegepast als economisch vuller en dichtingsproduct, en dan met name intern. Je hebt echter ook wel kit die extern toegepast kan worden. In de regel echter wordt het toch vooral binnen gebruikt, daar waar de klimatologische omstandigheden wat aangenamer zijn. 

De voordelen van het gebruik van siliconenkit

Iets heel anders is siliconenkit, bij de meeste mensen wellicht iets bekender. Deze kit is sterk gebaseerd op siliconen polymeren. De kit hard uit tot een zeer taai en zeer flexibel rubber. Deze kit is geschikt voor zowel industriële als huishoudelijke toepassingen. Je zou kunnen stellen dat siliconen wat breder toepasbaar is in vergelijking met acrylaatkit. Er zijn gewoon wat meer varianten en dus wat meer toepassingsmogelijkheden. 

Acrylaatkit is beter te verven afgezet tegen siliconenkit

Maar wat is nou precies het verschil dan? Is kit niet gewoon kit? Nee dus. Opnieuw zou je kunnen stellen dat siliconenkit flexibeler is en ook een langere levensduur heeft ten opzichte van acrylaatkit. Kijken we echter naar deze kit, dan is dit een kit die weer veel beter te verven is, en dat met zo goed als alle soorten verf. Siliconenkit laat zich daarentegen maar moeilijk verven. En in bepaalde gevallen kan het voor jou gewoon een must zijn om de kit in een bepaalde kleur te verven.

Houd wel rekening met het klimaat als je gebruikmaakt van acrylaatkit

Iets anders. Kies je voor deze kit, dan dien je er rekening mee te houden dat deze kit toch wat sneller last heeft van het klimaat. Als je dus gebruikmaakt van acrylaatkit, dan dien je te werken met droge omstandigheden en het liefst is het ook iets warmer weer. Zo kun je namelijk voorkomen dat de uithardende kit als het ware uit de voeg wordt gespoeld. Kijken we nog even naar siliconenkit, dan is het zo dat deze kit iets gemakkelijker te bewerken is, afgezet tegen deze kit. Is siliconenkit eenmaal goed uitgehard, dan is het gewoon de beste kit die beschikbaar is. En zo bestaan er dus nogal wat verschillen tussen deze twee soorten kit. Verstandig om je eerst goed in te lezen als je met kit aan de slag wilt en wilt weten welke kit jij nou het beste kunt gebruiken.