juni 21, 2024

Hendrick woon blog

Blogs wonen

uitbouw

Waarop letten bij het berekenen van de kosten voor een uitbouw?

Een uitbouw kan veel uitkomst bieden bij ruimtegebrek in je woning. Of je nu meer leefruimte wilt creëren, of juist een extra kamer nodig hebt: een uitbouw kan een perfecte oplossing zijn. Maar de kosten voor een uitbouw kunnen flink oplopen. Waar moet je op letten bij het berekenen van deze kosten?

Oppervlakte en afmetingen

Het eerste wat je moet bedenken bij uitbouw kosten berekenen is de oppervlakte en de afmetingen van de uitbouw. Hoe groter de uitbouw, hoe hoger de kosten. Maar houd er ook rekening mee dat er een minimum grootte is waarop je een vergunning nodig hebt. Meet daarom eerst goed op welke afmetingen je nodig hebt om aan je wensen te voldoen, en check of je hiervoor een vergunning nodig hebt bij je gemeente.

Type uitbouw

Er zijn verschillende soorten uitbouwen: een traditionele uitbouw aan de achterzijde van je woning, een aanbouw aan de zijkant van je woning, of misschien zelfs een dakkapeluitbouw. Elk type uitbouw heeft zijn eigen kostenplaatje. Zo is een dakkapeluitbouw over het algemeen duurder dan een traditionele uitbouw. Kijk daarom goed welk type uitbouw het beste past bij jouw wensen en budget.

Fundering

Een belangrijk punt bij de kosten voor een uitbouw is de fundering. Vaak is het nodig om de fundering van je woning te versterken voor de uitbouw. Dit is een specialistische klus en kan flink wat extra kosten met zich meebrengen. Laat je hierover goed informeren door een expert, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Keuze materialen

Een uitbouw kun je op verschillende manieren afwerken, bijvoorbeeld met steen, hout of kunststof. Elke materiaalkeuze heeft zijn eigen kostenplaatje. Zo is een uitbouw met hout over het algemeen goedkoper dan een uitbouw met steen. Kijk daarom goed welk materiaal het beste past bij jouw smaak en budget.

Extra kosten

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met extra kosten. Denk hierbij aan kosten voor het slopen van de huidige uitbouw, kosten voor de afvoer van puin, en kosten voor het verleggen van leidingen. Dit zijn vaak onverwachte kostenposten die flink kunnen oplopen. Zorg daarom dat je hier een ruwe schatting van hebt voordat je begint met het berekenen van de kosten.

Bron: https://deprefabriek.nl/

uitbouw kosten berekenen