december 3, 2024

Hendrick woon blog

Blogs wonen

Misvattingen over ventilatiesystemen

Voor energiezuinige nieuwe gebouwen is een centraal ventilatiesysteem al standaard, maar ook in gerenoveerde oude gebouwen, wordt het steeds vaker gebruikt. Maar er zijn nog wel bedenkingen bij deze techniek. Dat is jammer want mechanische ventilatie zorgt voor meer comfort en is gezonder en zuiniger.

De ervaring leert dat mensen die gewend zijn geraakt aan zo’n systeem dit niet meer willen missen. Van te voren is men soms sceptisch. Dit is voornamelijk te wijten aan fouten op een grote schaal en misvattingen over automatische ventilatiesystemen.

Ramen kunnen niet open

Zelfs in huizen met mechanische ventilatie, kunnen de ramen op elk moment worden geopend. Maar het is niet noodzakelijk, omdat de verbruikte lucht via de kanalen van het ventilatiesysteem worden verkregen en er continu frisse lucht wordt aangevoerd.

Dit is prettig voor mensen met allergieën, zeker wanneer er pollen in de lucht zijn. In de winter moet je echter niet de ramen open laten staan, omdat de verwarmde lucht anders ontsnapt. Maar dit geldt ook voor woningen zonder ventilatiesysteem.

De gecontroleerde ventilatie voorkomt het gevoel dat je onder een stolp zit. Voor een aangenaam binnenklimaat, moet in je huis de lucht veel vaker vervangen worden, dat is gemiddeld om de twee uur als er sprake is van een hoge luchtvochtigheid. Zonder goed ventilatiesysteem vereist dit een hoge mate van discipline waarbij regelmatige raam ventilatie plaats moet vinden.

Luchtvochtigheid

Vooral in de winter klagen veel mensen over droge lucht in de woonruimtes. Het openen van ramen helpt niet, want dan wordt de binnenlucht vervangen door de nog steeds droge buitenlucht. Een goed systeem regelt de luchtvochtigheid binnenshuis.

De luchtstroom van de automatische ventilatiesystemen heeft een lage snelheid. Daarom is het niet zo goed als er sprake is van onvrijwillige luchtverversing door bijvoorbeeld lekkende ramen. Bijzonder aangenaam is het binnenklimaat door ventilatie met warmteterugwinning, hierbij wordt de koude buitenlucht opgewarmd voordat het de woonruimtes binnendringt.

Nauwelijks hoorbaar

De ventilatiesystemen zijn ontworpen en gebouwd om geen storende bijgeluiden te produceren. De centrale unit mag niet worden geïnstalleerd in de slaapkamer muur of op een lichte muur om geluidsoverdracht te vermijden. Het lucht distributie systeem is uitgerust met geluiddempers. Vaak is het zelfs rustiger met het ventilatiesysteem, want met de ramen dicht is verkeerslawaai of andere geluiden die van buitenaf komen niet of nauwelijks te horen.

Ventilatiesystemen zijn voorzien van filters die voorkomen dat stof of vuildeeltjes binnendringen in je huis. Mensen met een allergie kunnen zich effectief  beschermen met gebruikmaking van filters. Het is wel zo dat alle filters gereinigd moeten worden of regelmatig vervangen zodat er geen vuil achterblijft. Je kunt meestal de instructies van de fabrikant volgen.

Een ventilatiesysteem verbruikt elektriciteit tijdens de werking, maar bespaart op energie die verloren zou gaan bij raam ventilatie. Bijzonder hoog is de kostenbesparing bij ventilatiesystemen met warmteterugwinning, dit kan oplopen tot 90 procent.