juni 16, 2024

Hendrick woon blog

Blogs wonen

5 tips voor het kiezen van de juiste verlichting voor jouw interieur

Verlichting is tegenwoordig in allerlei soorten verkrijgbaar. Het kan niet gek genoeg zijn. Wil je een ronde of vierkante lamp? Ga je voor een witte of zwarte lamp? Dit zijn allemaal vragen die komen kijken bij het aanschaffen van verlichting voor in je woning. Kom je er niet helemaal uit? Hieronder zijn 5 tips te vinden die je kunnen helpen bij het maken van een keuze voor verlichting.

Wat is de functie?

Verlichting kan voor verschillende doelen worden ingezet. Als je de hele woonkamer wil verlichten, zal je niet genoeg hebben aan een tafellamp. Denk daarom goed na over de functie van de verlichting. Voor een woonkamer kan je kiezen voor kristallen kroonluchter. Dit is een grote lamp waarmee je wel de hele ruimte kan verlichten. Op je nachtkastje kan je natuurlijk het beste een tafellamp doen en niet een vloerlamp.

Juiste soort

Er bestaan veel verschillende soorten verlichting. Zo heb je onder andere basisverlichting dat gebruikt wordt om de gehele ruimte te verlichten. Je hebt vast niet altijd zin in fel licht van de basisverlichting. Daarom bestaat er naast basisverlichting ook sfeerverlichting waarmee je dus sfeer creëert in een bepaalde ruimte. Je kan daarbij denken aan een vloerlamp zwart metaal. Sfeerverlichting kan je  ’s avonds aanzetten om lekker op de bank onder een dekentje te ontspannen.

Stijl van je interieur

Elk interieur ziet er weer anders uit. De één houdt meer van minimalistisch, terwijl de ander van klassiek houdt. Je weet zelf het beste wat jouw stijl is. Wanneer je van de klassieke stijl houdt, is het natuurlijk een beetje gek als je een hele moderne lamp ophangt. Ga daarom op zoek naar verlichting die past bij je interieur. Je kan je uiteraard laten adviseren door anderen die er misschien meer verstand van hebben.

Kleur kiezen

De kleur van je verlichting is ook belangrijk voor je interieur. Niet alleen de kleur die de verlichting afgeeft, maar ook de buitenkant van de verlichting is van belang. Kijk naar de kleuren in je interieur om de buitenkant van de verlichting te bepalen. De kleur die de verlichting afgeeft, hangt af van je eigen voorkeuren. Sommige mensen hebben liever warm licht, terwijl andere meer houden van wit licht. Dit is helemaal aan jou.

Verlichting vinden

Nadat je een beetje weet wat voor verlichting je zou willen, is het natuurlijk tijd om lekker te shoppen. Maar waar vind je verlichting? Je kan tegenwoordig verlichting online shoppen. Dit is lekker makkelijk, omdat je daarvoor niet de deur uit hoeft. De valkuil hierbij kan zijn dat de maten misschien toch afwijken van wat je had voorgesteld. Zorg ervoor dat je de afmetingen goed bestudeerd. Hiernaast kan je natuurlijk ook verlichting in winkels vinden. Er zullen vast winkels zijn die gespecialiseerd zijn in verlichting. Zo kan je meteen om advies vragen.