juni 21, 2024

Hendrick woon blog

Blogs wonen

Gratis waardebepaling huis: wat bepaalt de waarde van jouw woning?

De waarde van je woning is natuurlijk erg belangrijk voordat je deze te koop wilt zetten. Als woningkoper of woningeigenaar hangt er voor jou veel af van de woningwaarde. Veel makelaars bieden een gratis waardebepaling huis aan voor als jou als woningeigenaar of woningkoper. Het verschilt per makelaar waar ze naar kijken. 

Bij een gratis waardebepaling huis kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar referentiepanden in de buurt die te koop staan of onlangs zijn verkocht, gegevens uit het kadaster, een uitgebreide beoordeling van de woning en kan er gekeken worden naar de regio van de woning. Let bij een gratis waardebepaling huis dus goed op wat er gratis wordt aangeboden.

In deze blog delen we wat de waarde van je woning bepaalt. Benieuwd? Lees dan hieronder verder.

Wat bepaalt de waarde van een huis? 

Niet alleen de locatie is belangrijk voor de waarde van een woning. Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij de definitieve waarde van een huis. De waarde van een huis wordt bepaalt door ligging, onderhoudsstaat, referentiepanden, energielabel en WOZ waarde. Hieronder gaan we daar graag uitgebreider op in. 

– Ligging: Eén van de belangrijkste punten is de locatie. Er wordt daarbij niet persé gekeken naar de buurt, maar naar de toegang tot diensten en netwerken. Denk aan of een woning vlakbij een park gelegen is en hoe het uitzicht is vanaf de woning. Dat wordt allemaal meegenomen bij de locatie.

– Onderhoudsstaat: De staat van het huis is ook een belangrijk punt om de waarde van een woning te bepalen. Hoewel niet altijd helemaal de werkelijke staat van een woning te controleren is kan er wel gekeken worden naar wat het effect van de huidige staat is op de waarde van de woning. 

– Referentiepanden: Een verkoopmakelaar of aankoopmakelaar kijkt ook naar vergelijkbare woningen in de buurt. De verkoopwaarde van deze zogenoemde referentiepanden heeft namelijk invloed op de waarde van jouw huis. Vaak wordt er een bepaalde top 3 of 4 panden gedeeld die het belangrijkste zijn voor de waarde van de woning. 

– WOZ-waarde: De WOZ-waarde wordt meegenomen, omdat het een indicatie geeft van de waarde van een huis. Deze waarde wordt door gemeenten bepaald op basis van logging en oppervlaktegegevens. Echter is de WOZ-waarde niet altijd 100% betrouwbaar, aangezien de peildatum altijd een jaar achterloopt.

– Energielabel: Uit verschillende onderzoeken blijft dat een energielabel kan bijdragen aan de waarde van een woning. Zo kan een huis met energielabel A of B gemiddeld € 6.000,- meer opleveren en ongeveer een maand korter in de verkoop staan. Dit ten opzichte van woningen met een lager energielabel, zoals F of G. 

Eindconclusie van waardebepaling huis

Heel veel mensen denken dus dat het allemaal gaat om locatie bij de waarde van een huis. Dat dit het enige belang is voor de waardebepaling. Dit is echter niet het geval. De woning vergelijken met andere vergelijkbare woningen, de ligging, marktwerking van de buurt, de staat van de woning en onderhoud zijn minstens zo belangrijk. Een opknapper als woning is dus niet verkeerd, want daar kun je meer van maken. Nu weet je de belangrijkste punten naar waar wordt gekeken voor de waardebepaling van een huis.