juni 16, 2024

Hendrick woon blog

Blogs wonen

Hoe lang duurt het om een huis te kopen? 

Een huis kopen is een ontzettend groot en ingewikkeld traject. Het vinden van een woning, het bezichtigen, een bod uitbrengen en de hypotheek regelen. Dit is nog maar een kleine greep uit alle bijkomende zaken van het kopen van een huis. Maar hoelang duurt het om een huis in Groningen te kopen? 

Het kooptraject 

Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een huis in Groningen? Hier de belangrijkste punten: 

  1. Oriënteren: het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de woningmarkt en jouw eigen financiële zaken. Waar ben je naar op zoek in een huis? Is dit haalbaar met jouw budget? Voordat je een huis gaat bezichtigen is het handig om van tevoren te weten hoeveel je kunt lenen. Hierdoor kan je ook gerichter zoeken en bezichtigen. 
  1. Bezichtigen: om de bezichtiging zo goed en productief mogelijk te laten verlopen, is het handig om voorbereid heen te gaan. Weet wat je wilt vragen en bekijken. 
  1. Bod uitbrengen: als de bezichtiging goed is verlopen kan er een bod uitgebracht worden. Dit bod kan geweigerd of geaccepteerd worden. 
  1. Voorlopige koopcontract: als het bod geaccepteerd is, is de volgende stap het voorlopige koopcontract tekenen.  
  1. Hypotheek: daarna moet het financiële gedeelte geregeld worden. De hypotheek moet worden geregeld. 
  1. Notaris: als laatste stap ga je naar de notaris om de officiële documenten te ondertekenen. 

Voordelen van een aankoopmakelaar 

De zoektocht naar een huis zonder makelaar is niet altijd makkelijk. Het inplannen van bezichtigingen gaat lastiger, het juiste bod uitbrengen is ingewikkeld en een makelaar heeft een goed zicht op de staat van de woning en enige risico’s. Het inplannen van bezichtigingen en biedingen die worden afgewezen kunnen veel tijd kosten. Gemiddeld zelfs meer dan een jaar. 

Een aankoopmakelaar heeft veel contacten en kan soms ook huizen in Groningen aanbieden die nog niet op de markt staan. Hierdoor kan je eerder bezichtigen zonder directe aandringende concurrentie van andere kopers. Gemiddeld duurt het kopen van een huis met een aankoopmakelaar 13 weken. 

Het rond krijgen van een hypotheek duurt officieel 6 weken. Een aankoopmakelaar kan als dit nodig is dit proces versnellen naar ongeveer 3 weken. Dit kan doordat de aankoopmakelaar goed contact heeft met de taxateur en de notaris. 

Tips 

Een huis kopen in Groningen blijft een langdurig ingewikkeld proces. Hoe kan je dit het beste aanpakken? Hier een paar tips: 

  1. Schrijf je in bij meerdere platforms. Hierdoor blijf je goed op de hoogte van de huizen die beschikbaar zijn op de markt. 
  1. Zoek van tevoren uit hoeveel je ongeveer kan lenen. 
  1. Lees je in over verborgen gebreken en waar je op moet letten. Zo ben je voorbereid tijdens de bezichtiging en sta je niet voor vervelende verrassingen na de aankoop van de woning. 
  1. Ga in samenwerking met een aankoopmakelaar op zoek naar het perfecte huis. De makelaar weet vaak al dat huizen te koop komen voordat ze op Funda staan.