juni 16, 2024

Hendrick woon blog

Blogs wonen

Je huis verduurzamen voor een beter energielabel

Bij de verkoop en verhuur van een huis of gebouw is het verplicht voor de verkopende partij om een energielabel aan te vragen. Natuurlijk is het fijn om een zo hoog mogelijk energielabel te hebben, zodat de kopers al snel zien dat je huis zuinig is. Op deze pagina geven wij tips hoe je gemakkelijk het aanvragen energielabel kan verrichten, en hoe je het energielabel van je huis kan verbeteren. 

Waar wordt op gelet?

Bij het aanvragen energielabel wordt er gelet op enkele aspecten die het energieverbruik van een huis beïnvloeden. De volgende maatregelen zijn verstandig om te nemen voor het verduurzamen van je huis. Kijk eerst of je subsidie kan krijgen, omdat verduurzamen behoorlijk duur kan zijn. De overheid biedt subsidies voor bijvoorbeeld isolatie of het aanschaffen van een warmtepomp of zonnepanelen. 

Het is verstandig om te beginnen met de muren. Verbeterde isolatie voorkomt snel warmteverlies en is het meest effectief. Daarna kan je bezig gaan met de vloer of met het dak. Vloerisolatie helpt voor optrekkende kou. Dakisolatie zorgt ervoor dat het in de zomer koel blijft, en warm blijft in de zomer. De volgende stap is om te kijken naar ramen of deuren. Denk aan tripel glas of “tocht strips” en voorkom dat de kou je huis binnenkomt. Goede ventilatie is ook belangrijk. Isolatie kan luchtstromingen voorkomen, en zorgen voor een bedompt gevoel in het huis. Met goede ventilatie krijg je snel frisse lucht, wat een stuk gezonder is. 

Verduurzamen kan redelijk duur zijn, dus het is verstandig om op te zoeken hoeveel gemiddeld deze ingrepen kosten voor je eraan begint. 

Gemakkelijk aanvragen energielabel

Hoe vraag je een energielabel aan? Er zijn verschillende websites waar je offertes kan vergelijken, en zo de laagste prijs kan kiezen. Als je eenmaal een offerte hebt gekozen, kan je een afspraak maken met de inspecteur. Deze komt langs en noteert alle nodige gegevens. Vervolgens worden deze verwerkt in een programma, en ontvang je je energielabel als pdf in de mail. 

Je energielabel blijft 10 jaar geldig, maar bij elke nieuwe verkoop moet er een nieuw label worden aangevraagd.