juli 21, 2024

Hendrick woon blog

Blogs wonen

Zo kies je een nieuw dekbed

Het kiezen van een nieuw dekbed kan soms een lastige opgave zijn. Dit heeft te maken met een aantal elementen. Natuurlijk heeft ieder persoon haar of zijn eigen persoonlijke voorkeur en soms heb je ervaring nodig om die persoonlijke voorkeur te ontdekken. Daarnaast is er gewoon veel keuze. Hoe meer opties er zijn des te lastiger het wordt om een keuze te maken. Gelukkig kun je het makkelijk voor jezelf maken door jezelf goed in te lezen en te informeren. Op die manier kan je wellicht sneller de keuze voor jezelf maken en je persoonlijke voorkeur vinden.

Warmteklassen

Om maar eens te beginnen; het eerste element dat een dekbed onderscheid van een ander is de mate van isolatie. In andere woorden; hoe warm het dekbed is.

We kennen hiervoor de warmteklasse schaal. Deze schaal is gebaseerd op de seizoenen waar ze voor bedoeld zijn.

De warmste klasse is warmteklasse Winter+, dit zijn dekbedden die dikker zijn dan de meeste dekbedden en zorgen ervoor dat je het absoluut niet koud hebt tijdens koude winternachten. Dit is vaak een dekbed van dons.

Vervolgens heb je de winterdekbedden, 4 seizoenen dekbedden en zomerdekbedden. De laatste twee zijn lichter dan de voorafgaande twee. Dit betekent dat deze ook beter geschikt zijn voor warmere nachten. De vulling die hiervoor gebuikt wordt is bijvoorbeeld katoen.

Ga voor kwaliteit

Dit is natuurlijk redelijk vanzelfsprekend. Desalniettemin is het belangrijk dat je kwaliteit als belangrijkste factor voor je aankoopbeslissing ziet. Een goede nachtrust is namelijk zo ontzettend belangrijk en een dekbed dat jouw nachtrust te min doet is natuurlijk niet wenselijk.  Uiteraard zijn er ook andere factoren die de aankoop van een dekbed beïnvloeden, zoals prijs. Je zou dus ook naar de prijs/kwaliteit verhouding kunnen kijken. De prijs van een dekbed kan wel snel oplopen. Een duurder dekbed zal dan ook een luxere vulling hebben en zal over het algemeen langer meegaan.

Seizoen

Zoals hierboven beschreven, zijn er in de dekbedden wereld warmteklassen. Dat betekent dat het ene dekbed warmer is dan het ander. Zo past het ene dekbed beter bij de winter dan het andere dekbed. Het wordt echter wel echt geadviseerd om per seizoen te kijken wat je nodig hebt. Een zomerdekbed is namelijk ideaal voor warme nachten. Mocht je toch een dekbed willen dat past bij elk seizoen, dan kun je gaan voor een 4-seizoens dekbed. Deze dekbedden zijn goed te gebruiken tijdens elk seizoen en zijn daarom voor sommige mensen ideaal.