juli 21, 2024

Hendrick woon blog

Blogs wonen

10 groendak

De opkomst van sedumdaken

Tegenwoordig is het erg populair om een plat sedumdak te hebben, wanneer je wilt denken aan het milieu of juist de toekomst van de mensheid. Het is erg hip om te laten blijken dat je meedenkt met deze kwesties maar is dat dan wel goed als je een sedumdak neemt op je woning. Is een sedumdak dan daadwerkelijk wel groen en milieuvriendelijk zoals de meeste mensen zeggen? Dat gaan we bespreken, maar eerst is het leuk om te wijzen naar hoeveel sedumdaken er zijn bijgekomen. Er zijn tientallen sedumdaken in Nederland bijgekomen afgelopen jaren, en dat is erg opmerkelijk, maar waarom is dat zo? Waarom is het niet normaal dat veel Nederlanders sedumdaken hun eigen maken.

Sedumdak is duur

Een rare kwestie is dat sedumdaken aardig duur zijn, maar waarom nemen mensen dan snel sedumdaken als dak voor hun woning tegenwoordig. Het is een om een plat sedumdak op een nieuw gebouw mee te bouwen, want dan kan je er rekening mee houden, maar er zijn ook veel Nederlanders die op hun bestaande woning een sedumdak nemen, en dat is gek want een sedumdak is aardig duur. Vooral als je gaat kijken naar de constructie van zo’n dak. Dan moet je het een en het ander veranderen aan je bestaande constructie of aan je dak wat nog meer extra geld kost, waardoor een sedumdak aardig hoog in de prijs kan schieten.

Wanneer wil je nou een sedumdak?

Een sedumdak is eigenlijk heel erg gunstig voor je woning. Ten eerste geeft het natuurlijk een goed oog op het huis, en zal ook de woning in waarde stijgen als je een sedumdak gaat plaatsen, omdat dit een gunstige aanpassing is voor de toekomst, waarbij er meerdere sedumdaken gemaakt gaan worden. Daarom moet je ook denken dat het beter isoleert dan een normaal dak, dus je kan er technisch gezien in de long-run kosten op je woning op besparen. Ook deel je bij aan het milieu en de biodiversiteit.