juni 16, 2024

Hendrick woon blog

Blogs wonen

steenwol ingeademd

Is glasvezel een gevaar voor de gezondheid?

Iedereen heeft wel eens gehoord over het verband tussen longkanker en asbest. Aangezien sommige vormen van asbest lijken op glasvezels of steenwol, vragen vooral werknemers in de bouw zich mogelijk af of het omgaan met glasvezel of steenwol ook kan leiden tot de ontwikkeling van kanker of andere ernstige gezondheidsrisico’s. De eigenschappen van glasvezel verschillen van die van asbest. Glasvezel worden daarom gezien als een hinderlijk stof, en niet als een kankerverwekkend of gevaarlijk materiaal.

Glasvezels en asbestvezels zijn verschillend in grootte en de manier waarop de vezels afbreken. Glasvezels en steenwol zijn cilindervormige afzonderlijke vezels die nooit in de lengte kunnen splijten; ze breken alleen dwars door de vezel af. Als ze breken, vormen ze kleine fragmenten die niet langer de eigenschappen van een vezel hebben de fragmenten zullen op den duur zo klein worden dat er sprake is van stof.

steenwol ingeademd

Asbestvezels zijn anders

Asbestvezels zijn vezelbundels, nooit een enkele vezel. Asbestvezels breken alleen in de lengterichting waarbij duizenden lange, dunne vezels vrijkomen. Wanneer deze worden ingeademd, komen ze vast te zitten in de alveoli. Omdat asbestvezels irriterend zijn voor het longweefsel, sluiten de longblaasjes zich en houden de vezels vast. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de longen hard en vezelig worden en niet meer elastisch zijn. Het vermogen van de longen om lucht op te nemen en die te verwerken tot zuurstof zal afnemen.

Glasvezel breekt dwars door en zal minuscule fragmenten vormen. De reactie van het weefsel is heel anders wanneer deze deeltjes worden ingeademd. Wanneer glasvezel fragmenten worden ingeademd en neerslaan in de alveoli van de longen, sluiten de alveoli zich niet. De deeltjes worden uit de longblaasjes gedreven en er is een snelle klaring van stofdeeltjes uit de longen. Datzelfde is ook waar voor steenwol.

Steenwol ingeademd

Glasvezel veroorzaakt wel andere problemen. Om jezelf te beschermen moet je overalls met lange mouwen, handschoenen en oogbescherming dragen. Gebruik zeep en warm water om de vezels die toch op de huid komen te verwijderen. Stof ontstaat bij het uitrollen van matten of doeken, bij de afwerking van het oppervlak waar de beits wordt verwijderd of geschuurd. Draag dus altijd een goed stofmasker om te voorkomen dat je glasvezels of steenwol inademt.

As je glasvezels of steenwol ingeademd kun je het beste rustig afwachten, veel drinken en altijd goed uithoesten.