juni 16, 2024

Hendrick woon blog

Blogs wonen

waterdemper kopen

Waarom een waterslagdemper belangrijk is

Dit artikel geeft een antwoord op de vraag waarom een waterslagdemper belangrijk is en je problemen kunt voorkomen door waterdemper te kopen. Maar eerst gaan we in op wat een waterslagdemper is en waarvoor die is bedoeld.

Wat en waarvoor is een waterslagdemper

Zoals de naam aangeeft, heeft een waterslagdemper een dempende functie. Waterslag is een hydraulische term. Het is een drukgolf die door een leiding heen gaat. De functie van een waterslagdemper is het onderdrukken daarvan en wordt daarvoor op de leiding geplaatst. Het is een component van roestvrij staal met een soort balg, bestaande uit een membraan van rubber en lucht, dat drukverschillen opvangt.

waterdemper kopen

Hoe ontstaat waterslag

Waterslag is een gevolg van het plotseling tot stilstand brengen van een vloeistofstroom in een gesloten leiding. We praten dan bijvoorbeeld over een klep die heel snel sluit of een pomp die wordt uitgezet. Dan ontstaat een drukgolf die door de leiding heen gaat. Door de massatraagheid zal het water door willen blijven stromen, maar dan kan dus niet. Bij de klep bouwt zich dan een druk op. Het water zal op een gegeven moment weer terug gaan stromen tot een punt dat het niet verder kan en gaat dan weer in de tegenovergestelde richting stromen. Dat heen- en weerstromen zal geleidelijk uitdijen. Het kan ook andersom, dat wil zeggen als plotseling een klep opengaat of een pomp wordt gestart. Dan ontstaat een zogenoemde negatieve drukgolf.

Het belang van een waterslagdemper

Bij lange waterleidingen kan waterslag gevaarlijk zijn. Door de druk kan een leiding namelijk scheuren. In huis is waterslag niet ongebruikelijk bij was- en afwasmachines, omdat met een magneetklep de toevoer van water plotseling wordt afgesloten en omgekeerd als de klep opengaat. Je hoort dan een klap/bonk in de waterleiding. Dat is een hinderlijk geluid en dat kan je dus onderdrukken door een waterdemper kopen en op de leiding te plaatsen.