juni 21, 2024

Hendrick woon blog

Blogs wonen

Alle oorzaken van een rioolverstopping? 

Wanneer het riool verstopt zit, dan is dit alles behalve prettig. Het vervelende is vaak dat het komt op een moment dat je het niet verwacht. Des te vervelender dus wanneer dit gebeurt op het moment dat je voornemens bent om je net even lekker warm te gaan douchen. Mocht het jouw overkomen, dan ben je echt niet de enige! Hoewel het op dat moment even balen is, zijn er jaarlijks ruim 900.000 mensen die te maken krijgen met een verstopt riool. Waar het bij de één meermaals per jaar gebeurt, overkomt het de ander maar twee keer in z’n leven. Mocht het dan toch zover zijn, dan is het wel fijn te weten hoe je het kunt verhelpen en wat de oorzaken kunnen zijn. 

De oorzaken van een rioolverstopping 

Een rioolverstopping kan verschillende oorzaken hebben. Het grootste probleem is namelijk dat er vaste stoffen worden doorgespoeld, zoals babydoekjes, haren, maandverband, tampons en ook etensresten die je eigenlijk niet moet doorspoelen. Alles bij elkaar kunnen deze factoren ervoor zorgen dat het riool verstopt raakt. Niet voor niets is het daarom dus ook van belang om bijvoorbeeld het doucheputje regelmatig schoon te maken en ook de afvoer van je gootsteen te reinigen.  

Zo los jij een rioolverstopping zelf op 

Wanneer de rioolverstopping nog niet zo heel ernstig is, is er een goede mogelijkheid om dit zelf te kunnen verhelpen. Dit kun je doen door een rubberen ontstopper te gebruiken bijvoorbeeld. Door het gebruik van een stopper, zorg je ervoor dat de afvoer vacuüm trekt, waardoor het vuil loslaat en gemakkelijk kan worden doorgespoeld. Een andere manier om een verstopping te verhelpen, is door de sifon onder de wasbak schoon te maken. Doe dit daarom dus ook periodiek, om de kans op verstoppingen van het riool te beperken. Lukt het niet om een verstopping zelf op te lossen? Schakel dan een loodgieter in.