Vloerverwarming wordt steeds vaker geïnstalleerd. Elektrische verwarmingsmatten zijn ultradun en worden steeds vaker in bestaande bouw gebruikt. Gas wordt steeds duurder daardoor zie je in nieuwbouw ook steeds vaker dat de vloer elektrisch wordt verwarmd. Een water gedragen verwarmingssysteem wordt ook nog wel geplaatst. De verschillende watergedragen verwarmingssysteem werken allemaal op hetzelfde principe; er liggen waterbuizen in de grond waardoor warm water stroomt. Dit warme water verwarmt de hele vloeroppervlak gelijkmatig waardoor de vloer aangenaam aanvoelt. De verschillende watergedragen systemen zijn:
· Hoog temperatuur verwarmingssysteem
· Laag temperatuur verwarmingssysteem
· Blok- en stadsverwarmingssysteem
Bij het elektrisch verwarmen van de vloer kan gebruik gemaakt worden van:
· Matten
· Kabels
· Folie (foil)
· Heatboard voor ‘droogbouw ofwel vloeren van hout, laminaat of pvc
De trend is dat in ruimtes die niet de hele dag warm hoeven te zijn, de vloer elektrisch wordt verwarmd.
Waarom is vloerverwarming populair?
Vloerverwarming zorgt voor het gelijkmatig warm worden van een vloer. De ultradunne elektrische verwarmingsmatten leg je direct onder de topvloer. Daardoor is de vloer in een mum van tijd warm. Zoals gezegd is het een trend om ruimtes, die niet de hele dag warm hoeven te zijn, te voorzien van een vloer die elektrisch wordt verwarmd. Dit wordt gedaan met de ultradunne elektrische verwarmingsmatten. Je kunt hiervoor complete verwarmingsmatten sets kopen. Een complete Magnum verwarming set wordt geleverd met een geavanceerde Remote Control thermostaat waarmee je per ruimte de temperatuur en inschakeltijd kunt instellen. Een complete Magnum verwarming set bestaat uit een;
· Verwarmingsmat verkrijgbaar in verschillende oppervlaktes van 0,75 tot 25 m2
· Wifi thermostaat inclusief vloersensor
· Flexibele buis voor de sensor
Uniek aan de Magnum verwarmingsmatten is dat de verwarmingskabel aan het einde is doorverbonden waardoor er maar aan één zijde een voedingskabel nodig is.
Het verschil bij watergedragen systemen
Bij water gedragen systemen voor vloerverwarming kun je kiezen tussen drie verwarmingssystemen:
· Hoog temperatuur (HT)
· Laag temperatuur (LT)
· Blok- en stadsverwarming
Bij het hoog temperatuursysteem is de temperatuur van het aangevoerde water te warm. Dit water moet door een mengverdeler worden gemengd. Het water bij blok- en stadsverwarming is ook te warm, maar vanwege de eisen die aan dit systeem worden gesteld moet je hier gebruik maken van een mengverdeler met circulatiepomp die uitgerust is met een terugslagklep en retour begrenzer. Het laag-temperatuursysteem heeft twee verschillende systemen. Het open systeem (LT) dat wordt gebruikt wanneer het aangevoerde water de goede temperatuur heeft. Hierbij gebruik je een verdeler met primaire aansluiting. Bij het LTV systeem is het water tussen de 40 en 65 C en te warm om direct door de buizen te laten lopen. Dit water moet worden gemengd met een mengverdeler met regelventiel.
Complete vloerverwarming sets
Watergedragen vloerverwarmingssystemen worden het meest gebruikt voor de zogeheten nat-bouw. Je kunt voor het installeren van deze systemen complete sets kopen. Alle complete sets voor nat-bouw installatie bestaan uit:
· Vloerverwarmingsverdeler
· 16 mm euroconus-aansluitkoppelingen
· Vloerverwarmingsbuis, 16 mm / 100 meter
· Randisolatie
· 90° bochtondersteuning (ter bescherming van de buizen op het punt waar deze vanuit de verdeler de vloer ingaan)
Het installatiemateriaal en het isolatiemateriaal voor natbouw-systemen dat afhankelijk is van de beschikbare opbouwhoogte is niet inbegrepen bij deze sets, maar wel los te verkrijgen via de website.
Meer verhalen
Alle oorzaken van een rioolverstopping?