juni 18, 2024

Hendrick woon blog

Blogs wonen

Cipres

Cipres: voor- en nadelen van deze bijzondere plant

Misschien denk je bij de cipres niet meteen aan een haagplant, en toch is deze groene vriend uitermate geschikt om als haag te dienen. Je kunt hem echter ook met een kluit in de tuin zetten als losstaande plant of zelfs in huis. De cipres heeft een aantal voor- en nadelen als het gaat om de functie van haagplant. Meer daarover ontdek je hier.

Over de cipres

De cipres wordt ook wel chamaecyparis genoemd en is een populaire haagplant voor het creëren van een natuurlijke en decoratieve haag. Deze variant lijkt erg op de normale Cipres. Hij heeft een zeer dichte en compacte groeiwijze. Dat maakt het dan ook een geschikt model voor een haagplant. Want het is pas echt prettig als die groene haag ook echt een beetje privacy in je tuin verzorgt. Daarvoor is het handig om de cipres goed dicht te laten groeien. Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat erg veel mensen in Nederland deze haagplant in de tuin hebben staan. Dat heeft er onder andere mee te maken dat deze plant zeer winterhard is. Dat wil zeggen dat zelfs de heftigste Nederlandse winter deze plant niet de das om zal doen. Hij kan zeer goed tegen vrieskou en sneeuw. 

Cipres

Tips voor een langer leven

De cipres heeft niet zozeer grote nadelen maar er zijn wel een aantal tips die je mee moet nemen als je deze plant in de tuin gaat zetten. Het is bijvoorbeeld goed om te weten dat hij met name in het eerste groeiseizoen voldoende water moet hebben. De eerste 5 centimeter van de aarde mag niet droog komen te staan. Teveel water is echter ook niet goed. Het is dus een nauw luisterend werkje, dat water geven.